درمان تعریق زیاد زیربغل ، کف دست و پا با بوتاکس
برای همهی ما پیشآمده است که در شرایطی همچون گرما، فعالیت فیزیکی بالا، استرس، مواجهشدن با شرایطی ناخواسته یا ناخوشایند و …، دستها و بدنمان عرق کرده و درنتیجهی آن بوی نامطبوعی به وجود بیاید. این شرایط تقریباً در بین همه شایع و ممکن است این افراد معمولا در پی یافتن راههای درمان تعریق زیاد خود هستند. اما برخی از مردم، در تمامی شرایط و در تمامی موقعیتها، دچار عرق کردن دستها، پاها و زیر بغل خود، آنهم بهصورت شدید، میشوند. این افراد بهاصطلاح دچار بیماری hyperhidrosis یا تعریق زیاد میگویند.
این افراد، غالباً با مشکل خاصی بهجز تعریق زیاد مواجه نیستند، اما شدیدتر شدن این وضعیت، میتواند فرد را حتی با مشکل در دست گرفتن سادهترین چیزها، مثل خودکار یا فرمان خودرو، مواجه کند. در این شرایط، بهتر است تا این تصور که تعریق زیاد به دلیل ضعف بهداشت است و با استحمامهای روزانه و مکرر قابلدرمان است را کنار گذاشته و به روشهای درمان طبی و مدرن که در کلینیکهای درمانی در کمترین زمان ممکن و با مؤثرترین نتیجه در حال انجام است، روی آورد.
در ادامه به بررسی برخی از علل تعریق زیاد و درمانهای مؤثر برای این وضعیت خواهیم پرداخت.
تشخیص و علل تعریق زیاد
افراد مبتلابه این بیماری، غالباً بدون نیاز به انجام آزمایشهای خاص، قادر به تشخیص آن هستند. چراکه این مسئله بهسادگی و وضوح قابلمشاهده است و فرد مبتلا مطمئناً از آن باخبر است. در غیر این صورت، برای کسب اطلاع و اطمینان از این مسئله، میتوان از آزمایش تست ید و نشاسته استفاده کرد. در این آزمایش با ترکیب 1 به 500 ید با نشاسته انحلالپذیر و قرار دادن آن بر روی محل موردنظر، در صورت مشاهده رنگ آبی تیره یا سیاه میتوان فهمید که فرد مبتلابه تعریق زیاد است.
این بیماری را میتوان به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم کرد. نوع اولیه آن، از زمان نوزادی در شخص بروز میکند که به دلیل انتقال خصیصههای ژنتیکی رخ میدهد؛ اما نوع ثانویه آن کمی بعد خود را نشان میدهد که به دلیل برخی از بیماریها همچون نقرس، دیابت، تومور و … و یا نوع رژیم غذایی و تغذیه ممکن است در شخص رخ بدهد.
روشهای درمان
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روشهای درمانی در حیطه سلامت و زیبایی، دیگر نباید نگران این مشکل بود. چراکه انواع روشهای درمان با هزینههای مختلف و با تأثیر بالا و در کمترین زمان، در دسترس بیماران مبتلابه تعریق زیاد است که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم:
درمان تعریق زیاد با استفاده از ضد عرقها:
اسپریها، مامها، خوشبوکنندهها، لوسیان ها و… شامل این دسته میشوند که به دلیل تأثیر کم غالباً در ابتدای بیماری تجویز میشوند. بعدازآن و در صورت درمان نشدن، از ضد عرقهایی با تأثیر بالاتر استفاده میشود که فروش بدون نسخه آنها ممنوع است. در استفاده از این ضد عرقها، باید آنها را در محل موردنظر مالید و طبق دستور پزشک از آنها استفاده کرد.
درمان تعریق زیاد با استفاده از داروهای خوراکی:
برخی از داروهای خوراکی همچون دیتروپان، کاجنتین و … میتوانند در درمان تعریق زیاد مؤثر باشند. البته تعریقهایی که به دلیل برخی بیماریها همچون افسردگی، استرس، دیابت و … رخ میدهند، با درمان خود این بیماریها و مصرف داروهای مخصوص آنها قابلدرمان هستند. همچنین گیاه برنجاسپ بهعنوان یک روش سنتی که قابلمصرف بهصورت قرص است، میتواند در درمان این معضل مؤثر باشد. مهمترین مزیت این روش را میتوان هزینه پایین آن دانست.
درمان تعریق زیاد با روش یون زدا:
در این روش با استفاده از جریان الکتریکی، غدد عرق را غیرفعال کرده و به درمان بیماری کمک میکنند. در این روش که به گفته بیماران کمی با درد همراه است، ممکن است زخمهای سطحی روی پوست ایجاد شود. این روش از روش ضد عرقها گرانتر است و نیاز دارد که بهصورت دورهای تکرار شود. درنتیجه بهتر است از انجام این روش در نواحی زخمی و دارای خراشیدگی جلوگیری کرد.
درمان تعریق زیاد با استفاده از بوتاکس:
این روش از مهمترین، معروفترین و مؤثرترین روشهای درمان تعریق زیاد است. در این روش با تزریق مقداری از ماده بوتاکس توسط سوزن به زیرپوست، باعث غیرفعال شدن غدد تعریق شده و از تعریق زیاد در آینده جلوگیری میکند. این روش بسیار سریع و مؤثر است. طول عمل بین 10 دقیقه تا 1 ساعت است که برای کاهش درد بیمار میتوان از بیحسی موضعی استفاده کرد. غالباً این روش با یکبار نتیجهبخش است ولی مراجعههای بعدی برای معاینههای تکمیلی و انجام دوباره تزریق در نقاطی که جامانده، در بازه دوماهه توصیه میشود. این روش غالباً در روزهای اول نتیجهبخش است. این روش باید هر 6 ماه تکرار شود. البته در برخی از موارد 9 تا 12 ماه بعد نیاز به تکرار دارد. این روش معمولاً بعد از ناامید شدن از دیگر روشها پیشنهاد میشود. در این روش معمولاً دستها و زیر بغل بسیار بهتر و سریعتر نتیجه میدهند. برای انجام تزریق در زیر بغل، گاهی حتی نیاز به بیحسی نیز نیست. تزریق بوتاکس در پاها، تقریباً نتیجه کمتری را در بردارد، اما بااینحال هم در صورت نتیجهبخش بودن میتواند بسیار مؤثر و دائمی عمل کند. همچنین تزریق بوتاکس در پیشانی و نزدیک خط رویش مو، بسیار مؤثر است و میتواند مشکل تعریق در پیشانی را تا حد زیادی برطرف کند.
درمان تعریق زیاد بدن با جراحی:
در این روش با جراحی بخشهایی از غدد تعریق برداشته میشوند تا پسازآن این بیماری درمان شود. نوع دیگری نیز وجود دارد که در آن با سوزاندن سلولهای عصبی مشکلزا، این مشکل را حل میکنند. در این روش، غالباً برداشتن غدد نتیجهبخشتر است و در همان ساعات اولیه تأثیر آن قابلمشاهده است؛ اما به همان نسبت نیز این روش هزینه بیشتری را دربر میگیرد؛ اما انجام آن، میتواند شخص را از نتیجهبخش بودن مطمئن کند.
هزینه و قیمت درمان تعریق زیاد
باید توجه داشت که هر تعریقی، تعریق زیاد نیست و نباید درمانهای خودسرانه را به کار گرفت. چراکه ممکن است باعث بروز عوارض و مشکلات دیگری شود که بهراحتی قابلبرگشت نباشد. بهترین راه، مراجعه به متخصص و مشاوره گرفتن در مورد روشهای درمانی پیش رو متناسب بازمان موردنظر و هزینه پیشبینیشده باشد. در این صورت میتوان مطمئن بود که تعریق زیاد بدن شما برای همیشه رفع شود و شما نیز به زندگی عادی همچون دیگر افراد، بدون احساس خجالت از بوی بد بدن و شرمندگی از خیسی همیشگی دستهایتان برگردید.