لک صورت و انواع روش های درمان آن
10
دسامبر

لک صورت و انواع روش های درمان لک پوست و هزینه ها

لک صورت یا ملاسما عارضه پوستی‌ای است که ممکن است برای مردان یا زنان رخ دهد. این عارضه غالباً به رنگ‌های قهوه‌ای روشن تا تیره بر روی صورت و درروی پیشانی و گونه دیده می‌شود. شایع‌ترین سن بروز این لک‌ها در بین سنین 20 تا 30 سالگی ست.

این لکه‌ها درواقع بسیار کوچک با سطح مسطح می‌باشند که با توجه به اینکه خطری برای سلامتی ندارند، اما در روحیه و اعتمادبه‌نفس فرد بسیار تأثیرگذارند. اکثر افراد از وجود این لکه‌ها ناراضی می‌باشند و همواره به دنبال راه‌حلی برای درمان آن هستند. به‌این‌ترتیب همیشه درصدد یافتن راهی برای رهایی از این مسئله می‌باشند.

لک صورت

انواع لک‌ها را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

لک ملاسما (حاملگی):

از انواع لک صورت که بسیار هم شایع است می‌توان به لک صورت ملاسما اشاره کرد که به‌تدریج به وجود می‌آید و به رنگ قهوه‌ای است. برخلاف نام آن‌که به لک حاملگی هم شناخته می‌شود ممکن است این لک در خانم‌های مجرد و حتی گاها در آقایان هم به وجود بیاید.

کک مک با فرکل (Freckle)

لک کک و مک بیشتر مختص سفیدپوستان با چشمانی آبی ست که شروع آن از دوران کودکی است و در فصول گرم شدت می‌گیرد.

لک‌های پیری:

به‌تدریج با افزایش سن و افزایش قرارگیری در معرض آفتاب لک‌هایی بر روی دست‌ها و صورت به وجود می‌آید که با گذر زمان سطح بیشتری را درگیر می‌کند.

لک‌های ناشی از سوءتغذیه و کمبود ویتامین:

کمبود ویتامین‌هایی همچون B12، A، C، اسیدفولیک و … می‌تواند به‌مرورزمان باعث ایجاد لک صورت بشود.

لک صورت در اثر مصرف بعضی داروها:

بعضی از داروها، همچون داروهای ضد سرطان، ضد مالاریا، داروهای مصرفی برای از بین بردن جوش و. می‌تواند رد صورت ناسازگاری و سوءمصرف با مصرف‌کننده، باعث ایجاد لک بشود.

لک ناشی از التهاب پوست:

التهاب‌های به وجود آمده در صورت ناشی از آفتاب‌سوختگی و یا دست‌کاری جوش‌های صورت، می‌تواند زمینه بروز لک را ایجاد کند.

لک ناشی از بیماری: برخی از بیماری‌های کبدی و کلیوی می‌تواند در صورت درمان نشدن زمینه‌های ایجاد لک‌های قهوه‌ای روی پیشانی و صورت را ایجاد نماید.

لک صورت

علت ایجاد لک صورت

در ابتدا باید دید چه دلایلی ممکن است باعث ایجاد لک بر روی صورت شود:

مهم‌ترین علت ایجاد لک در خانم‌ها را می‌توان لک‌های در زمان بارداری دانست. به این لک‌ها لک حاملگی یا ملاسما می‌گویند. اغلب در سنین 20 تا 40 سالگی این لک‌ها ایجاد می‌شوند. این لک‌ها غالباً در ناحیه پیشانی، گونه‌ها و لب بالا ایجاد می‌شوند. غالباً احتمال ایجاد لک در خانم‌هایی که پوست تیره‌تر دارند بیشتر است. معمولاً به علت تغییرات هورمونی دوران حاملگی این لک‌ها ایجاد می‌شوند و پس از دوران زایمان برطرف می‌شوند. ولی برخی از آن‌ها باقی خواهند ماند که نیاز به درمان دارند.

دومین علت ایجاد این لک صورت به دلیل مصرف قرص‌های ضدبارداری است. به دلیل مصرف بالای این قرص‌ها بین خانم‌ها، بروز این لک‌ها نیز شایع‌تر است. خانم‌هایی که با مصرف این قرص‌ها دچار لک می‌شوند، احتمال بروز لک در صورتشان به دلیل حاملگی نیز بیشتر است. گاها حتی پس از قطع مصرف این قرص‌ها نیز همچنان لک‌ها باقی می‌مانند. بهترین راه درمان لک‌ها پس از قطع قرص‌ها است.

سومین علت بروز لک‌ها را می‌توان تماس زیاد صورت با آفتاب دانست. در این صورت لک‌ها بر روی گونه و بینی ایجاد می‌شود. افرادی که در تماس زیاد با نور خورشید هستند، باید با استفاده از نقاب و کرم‌های ضد آفتاب SPF دار از بروز این عارضه جلوگیری کنند.

گاها استفاده از برخی کرم‌ها و لوازم‌آرایشی و بهداشتی و یا بعضی از بیماری‌های داخلی، همچون کبد و … . می‌تواند باعث بروز این عارضه بر روی صورت شود.

دو نوع اصلی لک‌های صورت را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

لکه‌های افلایدز (Ephelides):

لکه‌هایی که به دلیل قرارگیری در معرض نور خورشید ایجاد می‌شوند. این لکه‌ها به رنگ قهوه‌ای روشن هستند و با شروع زمستان ناپدید می‌شوند.

لکه‌های لنتیجین (Lentigine):

رنگ این لکه‌ها تیره‌تر است و در زمستان نیز همچنان باقی خواهند ماند.

لک صورت

راه‌ها و روش‌های درمان

روش‌های اصلی درمان لک صورت را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

لیزر درمانی:

در این روش باهدف قرار دادن ملانین موجود در پوست، لکه‌های ایجادشده بر روی آن را محو می‌کند. لیزر ارسال‌شده در این روش، رنگ‌دانه‌های موجود در لکه‌های پوستی را جذب می‌کند و با این شرایط محیطی گرم برای رنگ‌دانه‌ها ایجاد می‌کند که باعث تجزیه شدن آن‌ها به ذرات ریزی می‌شود که به‌صورت طبیعی امکان دفع آن‌ها با مرور زمان و رشد پوست وجود دارد. در حقیقت می‌توان گفت این روش پالس‌های سریع نور را برای تخریب لکه‌های تیره صورت ارسال می‌کند که رنگ‌دانه‌های ایجادشده این پالس‌های ارسالی را دریافت می‌کنند و با جذب این پالس‌ها خردشده و تخریب می‌شوند. در ادامه سیستم بدن با رشد تدریجی پوست جدید بدون رنگ‌دانه در محل درمان به وجود می‌آید. این روش بسیار مؤثر است؛ اما گران و پرهزینه است. همچنین تا حدودی درد نیز برای بیمار در حین عمل به وجود می‌آورد. این روش بهترین روش برای زمانی است که لکه‌ها بسیار قدیمی می‌باشند. با این روش حتی لکه‌های تیره تشکیل‌شده در اعماق پوست نیز قابل‌درمان هستند. این‌یکی از مزیت‌های این روش است. چراکه باقی روش‌ها قابلیت درمان لک‌ها قدیمی را ندارند. لکه‌های بسیار روشن با 4 یا 5 جلسه قابل‌درمان می‌باشند. لیزر درمانی در صورت مراقبت‌های بعد از لیزر تا 99 درصد مؤثر خواهد بود.

لایه‌برداری شیمیایی:

برای درمان لکه‌های قهوه‌ای و کک‌ومک معمولاً از روش لایه‌برداری شیمیایی استفاده می‌شود. در این روش با قرار دادن یک محلول شیمیایی ‌بر روی پوست، لایه‌های خارجی پوست از بین می‌رود. در ادامه نیز با رشد پوست جدید در محل درمان، ظاهر پوست صاف‌تر و با چین‌وچروک کمتر شکل می‌گیرد. معمولاً این روش زمانی استفاده می‌شود که دیگر روش‌های درمان سطحی نتواند لکه‌های ایجادشده را درمان کند. این لایه‌بردارها اسیدهایی هستند که به سه دسته اصلی ملایم، متوسط و عمیق تقسیم می‌شوند. اجزای اصلی لایه‌بردارهای ملایم اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک است. این نوع لایه‌بردارها مؤثرترین روش‌ها برای درمان لک‌های تیره روی پوست هستند.

میکرودرم آبریژن:

در این روش با پرتاب ذرات بسیار ریز برای از بین بردن و برداشتن لایه‌های سطح بالای پوست استفاده می‌شود. به‌این‌ترتیب پوست جدید به‌جای پوست از بین رفته تشکیل می‌شود که لکه‌های قدیمی کمتر و خفیف‌تر دیده شوند. در این روش معمولاً نیاز به چند جلسه است. امروزه دو نوع مختلف از روش پاک‌سازی به‌صورت میکرودرم وجود دارد. یکی به‌صورت دستی و دیگری توسط دستگاه مکش. هر یک از روش‌ها به حدود یک ساعت زمان نیاز دارد. در طول درمان نیز با حسی مشابه ماساژ دادن مواجه خواهید بود. در این روش سلول‌های مرده از سطح پوست جمع‌آوری می‌شود. این روش بدون در است و فقط کمی گرما بر روی پوست احساس می‌شود. تقریباً بلافاصله پس از درمان، بهبود آن قابل‌مشاهده است. این روش بیشترین اثربخشی و پاک‌سازی را بر روی پوست دارد. کریستال‌های  استفاده‌شده از این روش حساسیت‌زا نیستند، به همین دلیل این روش بسیار ایمن و تقریباً با همه پوست‌ها سازگار است. ناراحتی‌های ایجادشده در این روش معمولاً موقت و کوتاه‌مدت است و قرمزی و تورم به وجود آمده ظرف چند ساعت از بین می‌رود.